[vc_row][vc_column][vc_column_text]Moštomjer po Oechsle-u mjerilo je koje pokazuje specifičnu težinu mošta, odnosno koliko je 1 litra mošta teža od 1 litre destilirane vode.
Kako koristimo mjerilo za mošt?
Moštomjer i menzuru prije i nakon upotrebe treba dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekanom krpom.
Mošt prvo procijedimo kroz gazu kako bi se odstranile nečistoće koje utječu na njegovu gustoću. U menzuru ulijemo uzorak mošta, poklopimo otvoreni dio te protresemo nekoliko puta da se tekućina dobro izmješa. Potrebno je pričekati dok se mošt razbistri. Suhi moštomjer polagano, držeći za uži kraj, spustimo u tekućinu. Mjerilo mora slobodno plutati u menzuri (ne smije dodirivati dno ni stjenke posude). Pričekamo dok se moštomjer potpuno umiri (na stjenkama mjerila ne bi smjelo biti mjehurića zraka).
Linija oka mora biti u razini površine tekućine.
Na papirnatoj skali očitavamo izmjerenu vrijednost u Oechsleovim stupnjevima (°Oe) na skali 0-130 °Oe ili kao približni volumni postotak alkohola u budućem vinu na skali 6-15 vol.% alkohola.
Uz pomoć tablice (priložene u uputstvu za uporabu) možemo predvidjeti približan volumni postotak alkohola u budućem vinu.
Količinu šećera možemo izračunati i prema Oechsleovoj formuli na slijedeći način:
( °Oe / 4 ) – 3 = šećer kg/100 l mošta
Tablica – Moštomjer po Oechsle-u T 20°C
Nakon upotrebe moštomjer i menzuru oprati toplom vodom i obrisati.
Moštomjer je baždaren na 20°C. To znači da mjerenja trebamo vršiti pri toj temperaturi tekućine.
Ukoliko temperatura tekućine odstupa od 20°C korekciju očitane vrijednosti vršimo na slijedeći način:
- za svaki stupanj iznad 20°C očitanoj vrijednosti dodaje se 0,2 °Oe
- za svaki stupanj ispod 20°C od očitane vrijednosti oduzima se 0,2 °Oe
Zašto je bitno znati temperaturu mošta?
Moštomjer je mjerilo koje djeluje na principu gustoće tekućine. Što je tekućina toplija, ona je rjeđa, te stoga moštomjer tone dublje. Hladnije tekućine su gušće pa moštomjer uranja pliće.
Kako možemo izmjeriti temperaturu mošta?
Temperaturu mjerenog uzorka možemo izmjeriti termometrom za mjerenje temperature tekućina. Termometar mora biti uronjen u tekućinu (do sredine menzure) najmanje tri minute da bi pokazao točnu temperaturu destilata.
Pomoću moštomjera s termometrom praktično i točno mjerimo temperaturu mošta pri samom mjerenju količine šećera. Termometar mjerila je uronjen duboko u mošt te pokazuje točnu temperaturu mošta neovisno o temperaturi okoline.
[/vc_column_text][ewf-portfolio-grid items=”2″ columns=”3″ list=”service” service=”mostomjeri-po-oechsle-u” order=”ASC”][/vc_column][/vc_row]